top of page
Meer lezen?

Deze bronnen zijn voor mij waardevol geweest, en ik raad ze in het dagelijks leven vaak aan. De lijst groeit uiteraard nog verder... heb je tips? Laat het me weten via het contactformulier!

Boek kopen? Beter via je lokale boekhandel bestellen dan grote online bedrijven, is mijn humble opinion ;)

_DSC0992.jpg

Boeken

 • Enjoy Sex - Meg-John Barker & Justin Hancock. Als ik je maar één boek zou mogen aanraden over seks in het algemeen, is het deze. Heel fijn overzichtelijk, praktisch boekje met hoe we beter tegen seks aan kunnen kijken dan wat we vaak hebben aangeleerd. Belangrijkste les eruit: het gaat erom dat je seks beleefd op de manier die plezierig werkt voor jou, los van alle normen en overtuigingen.

 • Come as you are - Emily Nagowski. Helder en inzichtelijk boek over hoe ons opwindingssysteem werkt. Hoewel het zich richt op vrouwelijke seksualiteit, is een hoop relevant voor ieder mens. Onze lichamen werken hetzelfde, met hele normale variaties. En ze leert je hoe je de potentie voor je eigen opwinding kunt vergroten.

 • Bliss club: sex tips for creative lovers - Jüne Plā. Een fantastische bron van ideeën over hoe je plezier kunt beleven met verschillende geslachtsdelen - zonder penetratie. Met toffe illustraties en gezellige taal.

 • Seks! Een leven lang leren - Rik van Lunsen & Ellen Laan. Behoorlijk volledig en wetenschappelijk onderbouwd boek over hoe seks werkt. Met VEEL nuttige informatie. De auteurs zijn bekende en bekroonde seksuologen en weten waar ze het over hebben.

 • Yes, Please! - Lucas de Man & Mariëlle de Goede. Het boek is het resultaat van honderden interviews over erotische fantasieën, met mensen in Nederland en Vlaanderen. Je kunt (delen van) deze fantasieën letterlijk lezen en de auteurs hebben er allerlei interessante info en analyses bijgeschreven.

 • The art of receiving and giving - Betty Martin. Betty Martin is de koningin van 'the Wheel of consent' en in dit boek geeft ze uitgebreide achtergrond van het model, praktische oefeningen en persoonlijke verhalen van haar vele jaren ervaring met deze methode. Ik zou het aanraden aan iedereen die meer wil leren over hoe je afgestemd kunt oefenen met je verlangens en grenzen in aanraking.

 • Erotische intelligentie - Esther Perel. Esther Perel is een van mijn heldinnen. Ze schrijft helder en doordacht over het spanningsveld in lange relaties, tussen veiligheid en intimiteit aan de ene kant, en een gepassioneerd seksleven aan de andere kant.

 • The erotic mind - Jack Morin. Een klassieker over hoe opwinding werkt. Ik heb het nog niet uit, maar de eerste twee hoofdstukken zijn veelbelovend :) (en vol  met mooie zinnen als "We are the most intensely excited when we are a little off-balance, uncertain, poised on the perilous edge between ecstacy and disaster." 

 • Urban tantra - Barbara Carrellas. Lekker leesbaar en vrolijk boek over tantra en hoe je het praktisch kunt inzetten, zonder zweverige taal. 

 • Tantra: een weg naar intimiteit en extase - Margot Anand. Margot Anand is een van de grote namen die tantra toegankelijk heeft gemaakt in westerse kringen. Mooi vol boek met praktische oefeningen en achtergronden.

 • A celebration of vulva diversity - the Vulva Gallery. Vaak hebben we nogal een beperkt beeld van hoe vulva's eruit 'horen' te zien. Hilde Atalanta tekent al jaren vulva's van echte mensen, en publiceert deze met de verhalen van de vulva-eigenaren erbij op Instagram, om de diversiteit van vulva's bekender te maken - en daarmee voor veel mensen heeft gezorgd voor acceptatie van hun eigen vulva. Het boek verzamelt veel van deze verhalen, plus wat extra info over anatomie en vulva-mythes.

 • The ethical slut - Dossie Easton & Janet W. Hardy. Top-boek wat gaat over 'ethische non-monogamie' (met meerdere mensen vrijen/ze liefhebben in overeenstemming met iedereen die erbij betrokken is). Maar ik vond het vooral ook heel leerzaam wat er besproken wordt over communicatie in relaties en het toe-eigenen van je seksuele verlangens. Dus ook behoorlijk nuttig voor mensen die een volledig monogame relatie willen. (En het vergroot zeker je empathie richting mensen die non-monogaam willen leven.)

Websites

bottom of page