top of page
  • Laura

Tantra en seks

Updated: Jul 10, 2020

“Eh, tantra, dat is toch eh, dat met seks?” Dit is de reactie die ik soms krijg als ik vertel dat tantra een belangrijk onderdeel van mijn leven is. Meestal blijft het echter stil. Vermoedelijk omdat het woord ‘tantra’ bij het familiediner ongemakkelijke gevoelens oproept. Want in het publieke beeld wordt tantra inderdaad veelal gelijkgetrokken met seks, orgies en kink. Kan tantra je seksleven enorm verrijken? Jazeker. Gaat tantra dan vooral over seks? Nee hoor.


Ik kan deze blog alleen maar schrijven vanuit een ik-perspectief, omdat tantra een term is die veel verschillende visies omvat. Dit verhaal gaat over wat tantra mij heeft gegeven, en waarom ik er zo laaiend enthousiast over ben. Noch ik, noch een ander kan objectief vertellen ‘wat tantra is’. Iedereen zal een vorm moeten zoeken die het best bij henzelf past. Deze past bij mij.


Omdat tantra seksualiteit verwelkomt heeft het de sterke associatie met seks gekregen. Maar gaat tantra over véél meer.

Eerst even een overzichtje. Er zijn dus verschillende stromingen binnen de tantra. Het ontstond zeker 1500 jaar geleden (sommigen suggereren tot bijna 5000 jaar geleden) in de regio waar nu o.a. India en Tibet liggen, en werd in ieder geval in de laatste 1500 jaar vooral beoefend vanuit het Boeddhisme en Hindoeïsme. Sinds de jaren 60-70 is het ook in het westen gepopulariseerd (bijvoorbeeld door Osho, een redelijk bekende tantrische leraar). Bij sommige van die nieuwe stromingen lag (en ligt) de nadruk inderdaad vooral op het seksuele. De Kama Sutra wordt vaak aangehaald in verband met tantra (maar is geen tantrisch geschrift), alsook het beeld van urenlange vrijpartijen zonder ejaculatie en de meer recente verhalen over seksueel misbruik door tantramasseurs. Bij een groot deel van de centra die tantratrainingen of -sessies verzorgen, en ook in die oorspronkelijke tantra van 1500 jaar geleden, speelt seks zeker een rol – zoals seks een rol speelt in het leven. Omdat tantra seksualiteit verwelkomt, en de meeste spirituele stromingen seks negeren of juist afkeuren, heeft tantra de sterke associatie met seks gekregen. Maar gaat tantra over véél meer.


Waarom vind ik het belangrijk om te benadrukken dat tantra meer is dan alleen seks, op een website die juist gaat over seks? Omdat het volgens mij een verkeerd beeld schetst van wat tantra kan betekenen voor een seksleven, én voor de rest van een leven. Een paar oefeningetjes doen waarbij je op elkaar zit, gaat niet de wezenlijke verandering teweegbrengen die tantra teweeg kán brengen – denk ik.


Tantrika’s zijn geen gelovigen, maar onderzoekers.

Wat is tantra dan, voor mij? Het is een spiritueel pad, of een pad voor zelfontwikkeling. Het is geen geloof of religie: Tantrika’s zijn geen gelovigen, maar onderzoekers. Ze onderzoeken de eigen beleving, met als doel het ervaren van meer zelfbewustzijn, ‘levensenergie’ en vrijheid. Veel meer dan over wel-of-niet ejaculeren of standjes gaat de beoefening van tantra, voor mij en mijn omgeving in ieder geval, om innerlijk werk doen. Met behulp van oefeningen (of ‘meditaties’, of ‘structuren’) kijken we naar wat er binnenin gebeurt – aan emoties, sensaties, gedachten of verlangens bijvoorbeeld – als we in contact zijn met een ander. Ik zet hieronder op een rijtje te wat een aantal elementen van tantra zijn: levendigheid, subtieler voelen, verlangens en grenzen, en oprechtheid. Ik zal ook uitleggen hoe deze aspecten (met een omweg) bij kunnen dragen aan een rijker seksleven.


In tantra wordt vaak gepraat over ‘levensenergie’, of ‘vitale energie’. Zonder het te zweverig te maken, is dit denk ik wel iets wat we allemaal herkennen: momenten dat je sprankelt, je in beweging voelt, je vrij voelt. Denk eens aan die momenten waarin je je ontzettend levendig voelt, dan voel je het bijna letterlijk bruisen in je lichaam. Dit is levensenergie die stroomt, wordt gezegd. En seksuele energie is bij uitstek een vorm van deze vitale energie die we vaak wel herkennen. Daarom gebruikt tantra dansen, de ademhaling, of geluid, en ook seksualiteit, als een ingang om meer van deze energie te gaan laten stromen. Seks wordt zo een soort meditatie. Kun je je voorstellen, hoe een vrijpartij eruitziet als je samen zo in beweging kunt raken? Oef.


Genieten komt veel makkelijker binnen handbereik – ook bij het voelen van de wind op je huid, het luisteren naar muziek, de beweging van je eigen lichaam tijdens het dansen.

In tantra leren we ook subtieler te voelen: wat gebeurt er op dít moment in mijn lichaam, als ik het eens een tandje langzamer aan doe? Als ik even uit mijn hoofd probeer te stappen? (Zie hiervoor ook een van mijn andere blogs, over vertragen). Door te vertragen en te oefenen met het observeren van wat er gaande is (wat bijvoorbeeld ook in meditatie en mindfulness beoefend wordt), kan het lichaam vele malen gevoeliger worden. Zo zijn niet alleen geslachtsdelen en misschien de borsten en billen onderdeel van seks, maar het hele lichaam. De streling van een elleboogholte kan al orgastisch voelen. Seks kan zo veel breder worden dan hoe we (heteroseksuele) seks over het algemeen definiëren, als penetratie van een penis in een vagina. Alleen al het ervaren van seksuele energie kan ontzettend vervullend zijn. Één van mijn leraren vertelde hoe het eten van een stukje chocola al een ‘seksuele’ ervaring kan zijn, bijvoorbeeld. Genieten komt veel makkelijker binnen handbereik – ook bij het voelen van de wind op je huid, het luisteren naar muziek, de beweging van je eigen lichaam tijdens het dansen. En in contact met een ander kan elke blik of aanraking veel meer teweegbrengen.


We oefenen ook met luisteren naar onze eigen verlangens en grenzen – op seksueel vlak of waar dan ook – en deze verlangens en grenzen te communiceren. Door te vertragen, en signalen van ons eigen lichaam te herkennen, wordt het makkelijker om te zien wat we niet willen, en nog belangrijker, waar we wél volledig van aan gaan. Dit herkennen, en durven vertellen aan de mensen met wie we zijn, maakt alles in het leven beter. En seks dus ook. Er is geen reden meer om te hoeven voldoen aan een ‘plaatje’ van perfecte seks (of een perfect leven), waarbij misschien geen van de betrokken personen écht geniet. In plaats daarvan doen we precies wat we willen, en niet wat we niet willen. Of dit nou meer of minder frequente seks, wel of niet klaarkomen, met één of meerdere partners is: wat belangrijk is, is dat het voor jou vervullend is. Seks wordt hiermee meer ontspannen, intiemer en oprechter.


Seks wordt hiermee meer ontspannen, intiemer en oprechter.

Oprechtheid is voor mij ook een essentieel onderdeel van wat tantra kan brengen. Door te kijken naar wat er op dat moment speelt, en daar niet meteen over te oordelen, wordt het iets makkelijker om de automatismes van interactie te doorbreken. We leven allemaal met deze automatismes, die ons helpen beschermen. Tegen afwijzing, bijvoorbeeld. Stel dat mijn partner niet meteen reageert op het moment dat ik hem aanraak, dan is mijn automatische reactie ‘oei hij heeft geen zin in me, laat ik me maar snel terugtrekken voordat ik de afwijzing echt ga voelen’. Misschien overtuigt dit automatisme me dat hij een ongevoelige eikel is. Adem in, adem uit. Wat voel ik? Een klemmend gevoel in mijn buik, een angstig gevoel, de gedachte ‘hij vindt me niet aantrekkelijk nu’. Als ik reageer op mijn automatisme, ga ik mijn eigen ding doen en blijf ik een afstand tussen ons creēren. Als ik kwetsbaar en eerlijk durf te kijken naar wat er echt gaande is, kan ik daar milder naar worden. Hoef ik geen verantwoordelijkheid voor míjn ervaring bij de ander neer te leggen. Kan ik misschien die angst wel even helemaal toelaten, en weer loslaten. Kan ik daar met mijn partner over praten. Kan hij daar vanuit zijn ervaring op reageren. Kunnen we zo een veel eerlijker en intiemere situatie maken, waar we allebei écht zijn, en de ander écht kunnen ontmoeten.


Tantra helpt dus om te zien dat alles in onszelf te vinden is: negatieve reacties, maar ook vervulling en plezier. Tantra is dus ook ‘ja zeggen’ tegen alles wat we ervaren. Het leven volledig leven. Het lekkere leven, maar ook de uitdagingen. Als we dit gaan onderzoeken, en kijken waar dit ons dan kan brengen, geeft dat een enorm gevoel van vrijheid en waardering voor het bestaan. Tantra helpt taboes te doorbreken en de liefde die we voor onszelf en de ander voelen te vergroten. Het is dansen, huilen, en soms ook een beetje juicy ;)


Tantra wordt meestal in eerste instantie beoefend in retraites/trainingen of privé-sessies, en vervolgens geïntegreerd in het verdere leven. Er zijn veel aanbieders, waar nogal wat verschil in stijl in zit. Wat kan helpen te kiezen is misschien de vers aangemaakte Tantrawijzer. Ik heb zeer goede ervaringen met het Centrum voor Tantra, Bliss Your Body, Unveiling Intimacy en Exploring Deeper.


Ik heb deze blog in eerste instantie geschreven voor sexpower.online, een online service voor advies, coaching en therapie op het gebied van seksualiteit.


コメント


bottom of page