top of page
  • Laura

Wat we als vrouw niet leerden over seks

Updated: May 18, 2022

Hoe gaat het met jouw zin in seks? Bij veel van de stellen die ik spreek heeft één van de twee minder vaak zin dan de ander. Meestal is dit een vrouw. Over het algemeen lijkt er ook het beeld te bestaan dat mannen meer interesse zouden hebben in seks dan vrouwen. Is dit zo? En waarom dan? En wat kan tantra betekenen voor het thema seksualiteit?

Soms hoor ik weer iemand roepen dat ‘het biologisch bepaald is’, dat ‘mannen nou eenmaal hun zaad moeten verspreiden’ of dat het de schuld is van testosteron in onze lichamen. Er zijn ondertussen een hoop onderzoeken gedaan die dit tegenspreken (bijvoorbeeld door Ellen Laan, Emily Nagoski of Cordelia Fine). Er zijn bovendien genoeg vrouwen die juist enthousiaster dan enthousiast worden van het onderwerp seks (myself included).


Waarom komt het dan toch zo vaak voor dat vrouwen minder zin in seks lijken te hebben?


Seks in onze samenleving

Grote kans dat het te maken heeft met hoe ‘seks’ wordt vormgegeven in onze samenleving. We leren een soort seks aan die over het algemeen goed werkt voor mensen met een penis. Aan de oppervlakte tenminste. We leren over penis-in-vagina seks bijvoorbeeld, en dat orgasmes het resultaat moeten zijn van zulke penetratieve seks. En dat terwijl maar 30% van de vrouwen klaar kan komen tijdens penetratie. Als ‘seks’ betekent snelle, op ontlading gerichte penetratie waarbij al het andere ‘voorspel’ heet, kun je het een vrouw niet kwalijk nemen dat ze niet wild wordt van het vooruitzicht op zo’n middelmatig plezierige activiteit.**


Wat als we seks anders gaan zien? Als seks net zo goed orale seks kan zijn, of stromende seksuele energie, of een goede borstmassage, of self-pleasure? Als er meer mogelijkheden zijn om ons lichaam seksueel plezier te bezorgen? Als we het palet van genot leren uitbreiden?


We hebben de verkeerde dingen geleerd

We hebben gewoonweg de verkeerde dingen geleerd over seks.


  • We leren dat we als vrouwen begeerd mogen worden, maar niet hoe we onze eigen verlangens kunnen leren voelen.

  • We leren dat seks tegen ons gebruikt kan worden, iets is om bang voor te zijn, in plaats van iets waar we totale controle over hebben en vol mogen ervaren, in kunnen groeien en bloeien.

  • We leren dat seks iets is dat we moeten geven, niet iets wat we geheel voor ons eigen plezier mogen ontvangen.

  • We leren niet hoeveel variatie er kan zijn in geweldige seks, waarbij allerlei activiteiten orgastisch plezier teweeg kunnen brengen. (Waarbij ‘orgastisch’ overigens niet per se ‘een orgasme’ betekent.)

  • Bovendien hebben we geleerd dat onze lichamen er op een bepaalde manier uit zouden moeten zien, of op een bepaalde manier zouden moeten functioneren om genot te mogen ervaren. We moeten ogenblikkelijk opgewonden en nat zijn (duurt bij de meeste vrouwen gewoon langer). We moeten binnen drie keer pompen klaarkomen (zo werkt ons lichaam niet). We moeten slank zijn en een strakke huid hebben om geaccepteerd te worden (hou op schei uit). Zo leren we te vechten tegen ons eigen lichaam, in plaats van ons lichaam optimaal te benutten.

Is minder zin erg?

Is het dan erg om minder vaak seks te willen? Nou, niet per se nee: ik ben er groot voorstander van dat je lekker mag doen waar je blij van wordt. Maar ik weet ook hoe verrijkend (bevredigende) seks kan zijn: voor je lijf, voor je zelfvertrouwen, je energiepeil, de manier waarop je je tot anderen verhoudt. En ja, zelfs voor je spiritualiteit, je vertrouwen en ontspanning in het leven.

Daarom gun ik het iedereen om met vreugde ons eigen lichaam te kunnen beleven. Weten waar we plezier kunnen vinden en hoe we daar open voor kunnen komen te staan. Hoe we kunnen spelen en ervaren en ontdekken. Of dat nou via penetratie is of niet.


Dank je wel tantra

Bij mij heeft tantra daar een enorm grote rol in gespeeld. Tantra heeft me voor een groot deel bevrijd van beperkende overtuigingen over mijn lichaam. Het heeft me leren voelen in mijn lijf: waar verlang ik naar en waar heb ik nou echt even geen zin in? Ik kan nu veel beter herkennen wat mijn verlangens zijn en erom te durven vragen. Ik heb leren luisteren naar een lijf dat iets anders blieft. Ik kan een stuk makkelijker genieten van sensualiteit zonder dat het ergens heen hoeft.


Dit bovenstaande geldt voor vrouwen én mannen, geloof ik, misschien op net andere manieren. Hoe heerlijk is het dan ook om met alleen vrouwen dit onderwerp te verkennen. Ver weg van hoe het ‘moet’, van de verwachtingen die een partner zou kunnen hebben. Simpelweg nieuwsgierig te zijn naar onszelf en ons eigen orgastische lijf.

Vrouwenretreat 3-5 juni 2022

Lijkt het je wat om hier in te onderzoeken? Ik geef van 3-5 juni het tantraretreat ‘Orgasmic Body’ voor vrouwen over seksualiteit, samen met Femke Saher, voor Bliss Your Body. Er zijn nog plekjes! Voor meer info, kijk hier: https://blissyourbody.nl/vrouwenretreat-orgasmic-bliss/

** Natuurlijk zijn er óók vrouwen die enorm genieten van penetratieve seks en zijn er een hoop mannen die weten dat ze heel goed gedijen bij andere vormen van seks. Gelukkig maar! Mijn punt hier is dat het algemene beeld van wat ‘seks’ zou moeten zijn nogal ontmoedigend kan zijn voor een groot deel van de vrouwen. En ook penetratieve seks kan overigens een prachtig onderdeel zijn van een bredere, vrijere beleving van seks.

Comments


bottom of page