top of page
  • Laura

Sekslust in quarantaine

Het is niet verassend dat, in een abnormale situatie, er ook iets opvallends gebeurt met onze zin in seks. In corona-isolatie hebben we ineens te maken met minder of juist veel meer contact met onze geliefden, met angst en frustratie, met veel vrije tijd of een compleet veranderde dagstructuur… Niet gek dat sommigen van ons nu veel minder, of juist veel méér zin in seks hebben. Hoe werkt dat precies?Sinds de corona-pandemie is uitgebroken is overal ter wereld het gebruik van Pornhub omhoog geschoten. Dating apps hebben een nieuwe impuls gekregen. Mensen sturen sneller en meer seksueel expliciete foto’s. Betekent dit dat quarantaine geilheid teweegbrengt? Voor sommigen, ja, blijkt uit onderzoek wat nu gedaan wordt aan het Kinsey Institute in de Verenigde Staten.

Mensen trekken naar extremen toe, en de meeste van deze mensen hebben steeds minder zin.

Het Kinsey Institute is een onderzoeksinstituut op het gebied van seksualiteit en relaties. In maart begonnen ze met een onderzoek dat kijkt naar hoe de pandemie de seksualiteit van mensen beïnvloedt. Ze zien een hoger percentage mensen die méér seks heeft of masturbeert, en een hoger percentage mensen die dat minder of helemaal niet meer wilt. Waarbij de groep die minder seksueel actief aan het worden is, het grootst is. Mensen trekken dus naar extremen toe, en de meeste van deze mensen hebben steeds minder zin.

Het gedrag van de laatste groep lijkt makkelijk te verklaren. Angst, onzekerheid en zorgen kunnen flinke barrières vormen voor opwinding. En tussen partners die continu op elkaars lip zitten in quarantaine, wordt de seksuele begeerte vaak minder – zegt bijvoorbeeld seks- en relatietherapeut Esther Perel. Regelmatige afstand, of een eigen leven leiden, vergroot de erotische spanning, zegt zij.


Er is simpelweg meer tijd om te vrijen of te masturberen. Het helpt dan ook dat mensen overdag meer privacy hebben om met hun lichaam bezig te zijn.

Hoe werkt het dan voor zij die juist méér seks willen? Allereerst helpt het dat mensen nu veel thuis zijn, vaak ook met meer tijd dan ze normaal hebben. Er is simpelweg meer tijd om te vrijen of te masturberen. Het helpt dan ook dat mensen overdag meer privacy hebben om met hun lichaam bezig te zijn. Zelfs thuiswerkenden kunnen makkelijker even pauze nemen voor een snelle masturbatiesessie, of een geile blik naar hun partner werpen. Zij die alleen thuis zitten, kunnen makkelijk gaan verlangen naar simpel huid-op-huidcontact (wat een menselijke basisbehoefte is!), en deze ‘huidhonger’ kan zich uiten in seksuele zin. We worden de hele dag geconfronteerd met dat aanraking nu niet mag – en wat verboden is, kan daardoor juist aantrekkelijk worden.

We zien ook dat mensen, vanwege de afstand, creatiever omgaan met hun zin in seks. Er worden meer naaktfoto’s verstuurd, mensen gaan sneller over tot sexting, en seks via videobellen maakt een flinke opmars. Wellicht is dit ook een onderdeel van een breder fenomeen: dat mensen meer risicovol seksueel gedrag blijken te gaan vertonen wanneer ze geconfronteerd worden met de dood (blijkt uit onderzoek). Zelfs in quarantaine, waar de dood misschien niet voor iedereen direct op de loer ligt, kunnen angst en zorgen dus ook de zin in seks vergroten. De intimiteit met een ander, of de ontspanning die masturberen brengt, kan geruststellend werken.

In het Kinsey onderzoek zien ze overigens dat de mensen die meer seksueel verlangen voelen, veelal ook de mensen zijn die zich comfortabel voelen in hun eigen lichaam en een positief lichaamsbeeld hebben.

Liefdevolle seks alleen met jezelf kan ook een oplossing zijn. Masturberen (op een aandachtige manier) kan stress-verlagend werken.

Misschien heb je meer zin in seks, maar heb je geen vaste partner waarmee er corona-proof te seksen valt. Sommige mensen lossen dit op door (bv via dating apps) iemand op te speuren, met wie er in ieder geval tijdens deze periode monogaam mee gevreeën wordt. Liefdevolle seks alleen met jezelf kan ook een oplossing zijn. Masturberen (op een aandachtige manier) kan stress-verlagend werken. Hard masturberen om maar afleiding te zoeken en Pornhub proberen uit te spelen is echter niet de beste tactiek voor gezond contact met je eigen lichaam. Maar ook dit, als het voor jou werkt: geniet ervan.

Bij partners die in principe wel fysiek bij elkaar kunnen zijn, kan er wellicht een verschil in zin ontstaan. De één is juist vaker opgewonden, en de ander moet er niet aan denken. Hoe ga je hier mee om? Het helpt hopelijk in ieder geval om te kunnen erkennen dat iedereen andere manieren heeft om om te gaan met deze situatie. Verminderde zin betekent niet per se dat de liefde of de passie voorbij is, maar het kan heel goed een symptoom zijn van de corona-levensstijl. En mocht je nou je zin in seks graag willen opwekken, neem ook tijd en aandacht voor het opwindingsproces zelf. Zeker als je veel samen thuis bent, is het niet altijd makkelijk om meteen naar seks-modus te schakelen zodra je in bed ligt. Neem de tijd om elkaar te verleiden. Doe je best om een veilige, intieme en sensuele sfeer neer te zetten. Zoals Esther Perel ook zegt, het voorspel begint zodra je je broek ophijst na de vorige vrijpartij.

Voor meer ideeën over wat je kunt doen aan seks-gerelateerde activiteiten in quarantaine, ik heb een serie Instagram posts gemaakt met suggesties.

Ik heb deze blog in eerste instantie geschreven voor sexpower.online, een online service voor advies, coaching en therapie op het gebied van seksualiteit.

Kommentare


bottom of page